dinsdag 5 februari 2013

Sokken van teen tot boord

De eerste sok gebreid van teen tot boord is af. En wat is me dat meegevallen. Had ik dat maar eerder ontdekt. Ik brei  al 40 jaar sokken op 4 of 5 naalden, maar nu brei ik ze op een rondbreinaald !

Hier in het westen breien we sokken of 4 of 5 naalden en vanaf de boord.
In het Midden-Oosten, waar het sokken breien is ontstaan, werden van oudsher sokken vanaf de teen gebreid. De bijna altijd meerkleurige sokken hadden vaak prachtige patronen in de stijl van de ter plaatse gemaakte tapijten, met vaak een punt of krul op de teen.
Om te zorgen dat die teen altijd goed uitkwam, was het logisch om aan die kant te beginnen.
De sok werd dan verder tot aan de boord als een soort koker gebreid en pas later werd er op de goede plek een hiel in gezet.( bron;  "Sokken van teen tot boord" van Jo An Luijken & Marlies Hoogland ).

Hier zie je de opzet van de teen en dat ik al een paar toeren gebreid heb. Op een You Tube filmpje van Judy's Magic Cast On heb ik geleerd hoe je de steken op moest zetten. Nou dat heb ik heel wat keren moeten bekijken voordat ik het onder de knie had.
De steken zijn  over 2 naalden verdeeld. Door steeds aan beide kanten te meerderen ontstaat de teen.
En dan brei je de voet tot de goede lengte.
Dan ga je meerderen voor de spie.
Toen kwam de kleine hiel.Ook dat ging voorspoedig. En daarna snapte ik de beschrijving niet meer.
Want de grote hiel moest gebreid worden.
Heb het breiwerk even weggelegd en nog een keer goed gelezen. Er werd gesproken over "omslagsteken" en "bijbehorende" steken en daar kwam ik niet uit. De kleine pennen weer verwijderd en toen snapte ik het ineens, ik had bij het heen en weer breien van de kleine hiel omslagen gemaakt en die moest ik opnemen en samenbreien. Hier brei je heen en weer tot alle steken samengebreid zijn.

En dan heb je ineens de hak klaar en kan het been en de boord gebreid worden.

Voordeel van het breien van sokken van teen tot boord is dat je de wol helemaal op kan breien. Maar dat geldt alleen voor hele grote maten.

De 2e sok heb ik onderweg in de auto, jawel, en zonder You Tube, opgezet.
Voordeel van sokken breien op een rondbreinaald is; de naaldjes zitten niet in de weg en vallen niet uit je breiwerk. Nadeel kan zijn dat de draad van je rondbreinaald een beetje in de weg zit.

Zoals je ziet, moet ik wat te doen hebben tijdens lange ritten en dan is sokken breien op de rondbreinaald ideaal. Deze sokken gaan naar Hongarije.